xarranca f

Definició

Joc consistent a saltar a peu coix damunt unes figures geomètriques dibuixades a terra, dividides en caselles o compartiments numerats, fent córrer a cops de peu un palet o un tros de teula que cal fer passar d’una casella a l’altra segons un ordre determinat.

Aquest joc rep diferents noms segons les contrades. Eugeni S. Reig recull a Valencià en perill d’extinció el nom sambori com el més habitual al País Valencià, «però el joc té molts més noms. A Castelló de la Plana, a Gandia i a altres llocs diuen jugar a la tella, a Alcoi es diu jugar a l’enxanc i a Bolulla, jugar a l’enxancle

Etimologia

D’eixarrancar-se, derivat d’anca, amb el prefix llatí ex-.

Usos

  • Quan jo era petita i l’àvia Valèria em parlava de la seva amiga Caterina, no em costava gens d’imaginar aquelles dues nenes, els cabells recollits en dues trenes, les faldilles llargues, les cames primes, assegudes al pedrís de la plaça, cap al tard, concentrades en la seva conversa mentre els altres infants els cridaven: Veniu a saltar a la xarranca? I elles, perdent les mirades somiadores a la platja, xerraven de vaixells que arribaven des de Grècia, plens d’àmfores que acabarien enfonsades a sota les onades cobertes de cargolins de mar.

    Sílvia Soler, Petons de diumenge (Barcelona: Columna, 2008)
  • En un primer moment, sant Pere s’arronsa d’espatlles, però, potser perquè no té cap altra ànima a prop ni gaires ganes de treballar, li diu que d’acord, que faci el favor de tornar-se’n i que, la pròxima vegada, jugui a coses més instructives, com ara l’escrabble, el monopoly, el penjat, la xarranca o el tetris. L’ànima s’emociona. Havia sentit a parlar de la bondat de sant Pere, però temia que fos, com tantes altres coses, una llegenda.

    Sergi Pàmies, Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 71

Tema de la setmana

Jocs infantils

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

coudinarfet i amagar