desmai m

Definició

desmaiArbre de la família de les salicàcies (Salix babylonica), d’escorça clivellada, de branques penjants, llargues i primes, i de fulles de color verd pàl·lid, originari de l’Àsia oriental, cultivat com a ornamental.

Les branques del desmai arriben a tocar a terra, per això rep aquest nom.

També: plorador

Etimologia

Derivat postverbal de desmaiar, del francès antic esmaiier, ‘pertorbar, inquietar, espantar-se’, provinent d’un germànic izmagan o del llatí vulgar exmagare, ‘privar de forces’, derivat del germànic magan, ‘tenir força’.

Usos

  • Les sensacions que es tenen de petit no es tenen mai més de gran. M’agradaria tornar a sentir com quan era petita: amb tot el cos i sense cap dubte. Com dormir en una cabana que has fet amb el teu millor amic dalt d’un desmai. Com abraçar-te a un arbre. Els desmais són els meus arbres preferits, m’agrada el seu nom en anglès: arbres ploraners. Tinc tantes ganes de tornar-me a enamorar, de tornar a fer una feina que em faci vibrar.

    Iolanda Batallé, La memòria de les formigues (Badalona: Ara Llibres, 2009)
  • No hi ha res com els xiprers per fer sensació de fossar. Ja ho deia l’oncle Nicanor, el dels versos, ara difunt: «¿Què faríem els poetes, Caietana, amb cementiris sense xiprers?». Fins i tot a mi, que no tinc gaire tirada a la poesia, quan sento el cerç entre les branques, cregui’m, se’m posa la pell de gallina,m’entra un no sé què. ¿Per què fa aquesta cara, jove? ¿Quin arbre hi hauria posat, vostè? Pensi tant com vulgui, els altres li semblaran frívols. No m’imagino un cementiri amb figueres, magraners o pollancres; a tot estirar, per una força major i a tall provisional, transigiria amb els desmais.

    Jesús Moncada, Calaveres atònites (Barcelona: Labutxaca, 2009 [2000])

Tema de la setmana

Arbres

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “desmai”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lledonerginjoler