pollancre m

Definició

Arbre de la família de les salicàcies (Populus nigra), de capçada irregular, borrons glabres i enganxosos, fulles ròmbiques o ovades, flors en aments i fruits en càpsula.

Una pollancreda és una arbreda o plantació de pollancres.

També: pollanc, poll (o polla o arbre poll), clop, cople, glop, mudella, xop

«Esser una fulla de poll: esser una persona molt mudable o inconstant.—Tremolar com una fulla de poll: tremolar intensament» (DCVB).

Etimologia

Probablement de pollanca, forma femenina de pollanc, amb -r- per repercussió de líquides, amb canvi de gènere per influx dels masculins poll, pollanc. Poll ve del llatí poclus, alteració de populus, ‘pollancre’.

Usos

 • passa lenta la tarda
  entre els pollancres del crepuscle.
  convoque els mots i els silencis
  i al llarg del poema
  s’esmuny la paraula fosca,
  la paraula que només es pot dir
  a frec de llavis.
  parla’m. digues:
  el meu silenci
  és un riu d’aigües fosques
  cap a tu.

  Anna Montero, Serenitat de cercles (Barcelona: Proa, 2004)
 • Qui sap un santuari de la Mare de Déu, sense una font a la vora? També té la seva la Mare de Déu de Lluc. La fama de la «Font Coberta» és general a tota l’illa, des del Bec de Ferrutx a la Vaca de Cosconar i del Cap de Formentor fins a la Punta de l’Àguila. […] Era tancada de paret i hi donava accés una barrera grinyoladissa. A través d’una espessura de pollancs, de fullatge sempre trèmul, hi entrava una claror verdosa i fresca, amb quelcom de misteri, com ara la claror que difon per dins un temple, poblat de columnes, un vitratge historiat.

  Llorenç Riber, La minyonia d’un infant orat (Palma: Moll, 1988 [1935])

Tema de la setmana

Noms d’arbres

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

carrascafer nones