carrasca f

Definició

Arbre de la família de les fagàcies, semblant a l’alzina però més rabassut, de fulla més curta i pilosa, grisenca, sovint de glans dolces (Quercus ilex subespècie rotundifolia o ballota), pròpia de la península Ibèrica i de l’Àfrica mediterrània.

Un bosc de carrasques és un carrascal.

Etimologia

D’un preromà karrika, constituït per una arrel karr-, kerr- no indoeuropea, originària del sud i el sud-oest d’Europa, i assimilada pels celtes continentals, que hi afegiren el sufix cèltic -ika.

Usos

  • Hi ha els ametlers també, en altres planes i valls de sud a nord del país, que són igualment resultat d’un delicat equilibri entre la terra i la gent: els ametlers de les nostres valls, quan pel febrer s’omplen de flor blanca o rosa-da, són una perfecta meravella, un espectacle molt difícil d’igualar. I hi ha, també, els pins i les carrasques de la nostra muntanya, sobre els quals, en realitat, no tenim cap mèrit ni exclusi-va: eren allà des de sempre, i la nostra única intervenció, si bé es mira, ha estat reduir-los l’espai vital, tallar-los i suprimir-los fins als lí-mits de la inconsciència. Queden ja, en aquest país, ben pocs boscos naturals extensos i d’au-tèntica bellesa.

    Joan F. Mira, «Un país amb palmeres. Elx» (El Temps, maig del 1997), reproduït a Cap d’any a Houston, Texas (València: 3 i 4, 1998)

Tema de la setmana

Aquesta setmana plantem uns quants arbres per commemorar l’Any Internacional dels Boscos 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ginkgopollancre