cort de porcs

Definició

Expressió usada per a referir-se a un lloc on hi ha molta brutícia.

Després de la festa la casa era una cort de porcs; hi havia menjar, beguda i llosques pertot arreu.

També s’usa simplement amb el nom cort: Els lavabos d’aquell bar semblaven una cort.

Una altra paraula per a designar una cort o un corral de porcs és soll (en rossellonès, porcigola).

Etimologia de cort

Del llatí vulgar cors, cortis, llatí clàssic cohors, -ortis, ‘recinte, clos rural, corral; tropa; seguici dels magistrats’, derivat d’hortus, ‘recinte, hort’.

Usos

  • 519.200 euros és el que es gasta l’erari públic espanyol anualment per netejar les catifes del Congrés dels Diputats. No és qüestió que el Congrés sembli una cort de porcs, però potser caldria replantejar-se si cal netejar les catifes o si cal tenir-ne, quan suposa un dispendi d’aquesta magnitud. Posats a retallar, millor la neteja que no pas les prestacions de salut, no?

    Andreu Mas (Presència, 25 de gener del 2013)
  • I ella aprofita que se’n va al quarto per tornar la llibreta al bagul. L’entafora com pot i la camufla sota les flassades velles. Abans de marxar cap a París la mare li va implorar que fes una mica de «baldeio dels apunts de la universitat, que aviat això semblarà una cort de porcs». A la mare mai li ha acabat d’agradar que estudiés Filosofia. «Tu has d’anar amb compte, Bruna, que ja tens prou pardals al cap», li ha dit alguna vegada, per prevenir-la de no sap què.

    Anna Ballbona, No soc aquí (Barcelona: Anagrama, 2020)

Tema de la setmana

Mots bruts

Temes i etiquetes

Un comentari a “cort de porcs”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

emporcara la brutesca