llosca f

Definició

Punta de cigar o cigarret, burilla; el tros que queda d’un cigar fumat incompletament.

Etimologia

Del llatí luscus, ‘borni, guerxo, miop’ (la primera accepció de llosc -a és ‘molt curt de vista, que no hi veu bé’; sobre el sentit de ‘burilla’, l’Alcover-Moll diu: «femení de llosc, com ho prova el fet de dir-se també cega la punta de cigar en eivissenc»).

Usos

  • Sense fer soroll va agafar, de damunt la taula, el paper amb el qual s’havia portat el dinar, hi va abocar les llosques i la cendra que hi havia al cendrer, tornant a deixar damunt la taula aquell recipient de vidre i, amb el paper a les mans, va retrocedir cap a la porta.

    Josep M. Palau i Camps, Unes lligacames negres (Palma: Moll, 1996), pàg. 174
  • Vaig recollir les llosques dels dos cigarrets que m’havia fumat allí dedins, vaig ben escampar la cendra, i, amb el mocador, vaig netejar els muntants de la porta i els interruptors. No sabia ben bé per què ho feia, però alguna cosa dintre meu em deia que calia fer-ho. Després vaig sortir, ajustant la porta, tal com l’havia trobada.

    Jaume Fuster, De mica en mica s’omple la pica (Barcelona: Edicions 62, 1972), pàg. 15

Tema de la setmana

Lladres i serenos

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

garratibat -adaespanyar