emporcar v

Definició

Embrutar.

Havien emporcat el monument amb tot de pintades i grafits.

Etimologia

De porc, del llatí porcus, mateix significat. Més mots de la mateixa família són porquer (com en l’estel porquer), porcater, porcada, porcell i porcí.

Usos

 • Molt de tant en tant (per la qual cosa dubta que sigui de debò un artista), el senyor Nolicz fa escultures enormes que en un segon emporquen el parquet i ho esquitxen tot de guix, de serradures de plàstic i d’una farina molt rara que no és la de menjar. Quan l’amo es cansa de tallar amb la màquina, ha de deixar corrents el que estigui fent i netejar la brutícia en un segon perquè tot quedi altre cop impol·lut. Ell, que és tan primmirat amb l’ordre, no acaba de convèncer-se que costi més temps fregar que crear. Si li ho insinués, li faria gràcia servir-li de model, però les seves estàtues són tan rares que, més aviat, sembla que, per inspirar-se, tot li faci nosa.

  Núria Perpinyà, Una casa per compondre (Barcelona: Empúries, 2001), pàg. 161
 • No hi ha res de més bell
  que un llarg son poblat de somnis,
  sense aquella pesantor
  que ens emporca al llarg del dia.

  Miquel Bauçà, Els estats de connivència (Barcelona: Empúries, 2001)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la brutícia

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engrutcort de porcs