porcater -a m i f

Definició

Persona que tracta o comercia en porcs.

No s’ha de confondre amb porquerol -a (o porcairol -a), ‘persona que pastura porcs’ (quan els porcs pasturaven). En cas de dubte, sempre podem recórrer a porquer -a, que tant pot voler dir ‘porcater’ com ‘porquerol’.

En valencià una porcatera també és un corral de porcs (anomenat porquera, porcellera, soll, cort de porcs o simplement cort en altres bandes).

A Mallorca un porcater també pot ser un pastor de porcs.

Usos

  • El porcater venia per primavera, normalment el diumenge, a vendre garrins. Era el moment apropiat per comprar aquests animalets perquè durant els mesos següents, fins al desembre o el gener, hi havia prou temps d’engreixar-lo de manera que el porc fes el pes necessari per a la matança, al voltant d’uns 100 kg.
       Els porcaters que venien als Hostalets eren dos: el més habitual era l’Amadeu, de la Pobla de Claramunt, però de tant en tant també en pujava un de Molins de Rei, el Raich, que a l’inici dels anys quaranta era jugador de futbol del Barça, circumstància que es va traduir en un rodolí una mica grotesc: «Al matí ven porcs i a la tarda juga a les Corts».

    Josep Llopart Isart, Quan els carrers eren de terra (Ajuntament dels Hostalets de Pierola, 2015), pàg. 38

Tema de la setmana

Mots relacionats amb els porcs amb motiu de l’any del porc, que va començar dimarts

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

3 comentaris a “porcater -a”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

porcellardonar més faena que un porc solt