ciri trencat

Definició

En sentit figurat, estirabot, facècia, sortida enginyosa, acudit. Fa al·lusió a la frase feta sortir amb un ciri trencat, per referir-se al motiu cap al qual es pretén desviar l’atenció, especialment en una conversa.

Estàvem parlant d’un tema que no li interessava i de sobte va sortir amb un ciri trencat.

Sempre que li demano d’ajudar-me, surt amb un ciri trencat per tal d’esquitllar-se.

Etimologia de ciri

Del llatí cereus, mateix significat, pròpiament ‘de cera’, per via eclesiàstica, semiculta.

Usos

  • Ja ha estat tret tot el suc possible a aquella facècia de Joan Oliver, que afirmava que hom es posava a escriure les seves memòries en aquella edat en què ja no recordava res. Era un ciri trencat divertit i com que en «Pere Quart» ho sabia, el prodigava a tort i a dret, el repetia als seus amics i àdhuc el deia als entrevistadors.

    Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure, vol. 2 (Barcelona: Pòrtic, 1990), pàg. 338
  • Els germans Jeroni i Josep Bertran i Cusiné es van exiliar a Mèxic i ben aviat van crear una empresa dedicada al ram de la construcció. Bons entenedors de la feina i remarcables professionals, l’empresa Bertran Cusiné es va fer famosa pel to seriós amb què acomplia els compromisos contrets. Molt sovint van rebre encàrrecs governamentals i meravellaven tothom que respectessin els terminis establerts i que mai no sortissin amb ciris trencats ni informalitats.

    Avel·lí Artís-Gener, Més ciris trencats. Històries personals i divertides, 2 (Barcelona: La Campana, 1998)

Tema de la setmana

«Ciris trencats» era el títol de l’espai que tenia Avel·lí Artís-Gener (Barcelona 1912-2000) a Catalunya Informació els anys noranta, anècdotes personals i històries divertides que van quedar recollides en un parell de llibres. Aquesta setmana homenatgem en Tísner amb mots i passatges trets de la seva obra. 

L’enigma d’avui: «Riu de tant en tant»: cinc lletres. Envieu la resposta a mots@rodamots.com abans de dissabte 2 de juny a les 12 del migdia: entre els encertants sortejarem cinc llibres d’Avel·lí Artís-Gener.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

terrissaireatuell