cerndre v

Definició

Plovisquejar a gotes molt menudes.

Ahir va estar tot el sant dia cernent.

El sentit principal d’aquest verb és ‘passar pel sedàs (farina o qualsevol matèria reduïda a pols) per a separar-ne les parts més grosses o les impureses’. D’aquest sentit s’ha passat a l’accepció metafòrica: quan plou una pluja tan fina, que pareix pols d’aigua.

Etimologia

Del llatí cernere, cretum, ‘separar, destriar, comprendre’. Més mots de la mateixa família són concernir, discernir, decret, discriminar, discret i secret.

Usos

 • M’agraden els verbs de la segona! En són pocs però imprescindibles. De verbs acabats en -re en tenim 264 i en -er només 92… però quins verbs! Fer, ser i ésser, haver, poder… i el que més m’estime, cerndre, perquè té més del doble de consonants que de vocals, perquè em recorda mon pare, que era forner i cernia la farina, i perquè m’agrada quan plou amb coneixement i l’aigua cau cernent.

  Immaculada Cerdà, «Perdre les claus, perdre la vida» (Levante-EMV, 19 de setembre del 2017)
 • Els éssers humans som el resultat dels microclimes on som creats i on som recreats sense haver tingut cap elecció. Cernia un plovisqueig fi i nociu, com farina per sedàs, que feia esgrunar-se la pedra maresa.

  Joan-Carles Martí i Casanova, Els països del tallamar (Palma: Documenta Balear, 2013)

Tema de la setmana

Temes i etiquetes

Un comentari a “cerndre”

 1. Antoni Zaragozà — Manises (l'Horta Sud)

  A la comarca de l’Horta Sud (País Valencià), concretament a la localitat de Quart de Poblet, he sentit dir “plou com si cernís (o cernira)”. També, a través d’algunes amistats de la comarca de la Safor, he sentit que deien “polsimejar” al plovisqueig o pluja menuda.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

roinacama d’aranya