cepat -ada adj

Definició

De constitució robusta, d’ampla ossada i forta musculatura.

Dos xicots cepats l’ajudaven a descarregar el camió. 

La gent d’aquelles muntanyes era alta i cepada.

«I són homes cepats | com els qui més treballin», diu Salvat-Papasseit dels manyans.

Etimologia

De cep, del llatí cĭppus, ‘fita clavada, estela, tronc colgat per a entrebancar l’enemic’, d’on el sentit de soca emergent de terra i el d’altres objectes per a entrebancar o travar.

Usos

  • Passen els anys i continua sense adoptar cap idea prou definida, però vet aquí que apareix la solució. La porta un home jove, no gaire alt, però cepat, sempre desbordant d’optimisme i alegria. Té cara de pagès. La seva fesomia no crida l’atenció, podria ser un dependent, un treballador d’un mercat, un carnisser, un verdulaire o un transportista, però el que transporta són papers.

    Amadeu Cuito, El jardí sense temps (Barcelona: Quaderns Crema, 2004), pàg. 70
  • Mestre Pedro, que era més aviat menut de cos, d’ulls admetents i llosca de cigar als llavis, estava casat amb madò Magdalena. Na Sansona, l’anomenava ell, ben amorós i xalest de tenir aquella dona tan alta, cepada i bigotuda. A banda d’aquests trets o qualitats —per a ell devien ser fins i tot rares qualitats exòtiques— na Sansona es caracteritzava per ser una gran cuinera i a l’estiu passava temporades a Sa Marineta fent aquesta funció.

    Carme Riera, Temps d’innocència (Barcelona: Edicions 62, 2013), pàg. 103

Tema de la setmana

Adjectius per descriure persones. El d’avui és un suggeriment de Ramon Torrents, de Barcelona

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espigat -adaesmerlit -ida