soca f

Definició

Tronc d’un arbre; especialment la part del tronc pròxima a les arrels, o bé la part del tronc que resta a terra amb les arrels quan s’ha tallat l’arbre.

Vam seure a la soca d’una alzina per contemplar el paisatge una estona.

Etimologia

Probablement d’un cèltic tsukka, corresponent al germànic stokk, ‘garrot’.

Usos

  •    —Espera’t, home —prosseguia ella mentre que li guanyava terra—. No et mostres tan poregós, que t’haig de dir una gran cosa.
       Quan el gat va arribar a la soca de l’ametler, s’hi va enfilar al cimal més enlairat en un tancar i obrir d’ulls.
       La rabosa, de forta que anava, no va poder aturar-se a temps i ensopegà de nassos contra la soca i d’allí no va passar, perquè ja és sabut que les guineus no poden pujar en els arbres.

    Enric Valor, «La crida de la rabosa», dins Rondalles valencianes 2 (València: Tàndem/Albatros, 1992), pàg. 41

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta, guanya un exemplar del llibre L’aventura del català, d’Albert Branchadell, gentilesa de L’Esfera dels Llibres. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem i encara n’hi haurà un tercer per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tusttraça