esmerlit -ida adj

Definició

Flac, sec, mancat de forces.

És un noiet molt esmerlit per l’edat que té, hauria de menjar més.

Etimologia

D’origen incert; el DCVB diu que probablement es una deformació d’esmarrit (trist, capficat pel dolor, de l’italià smarrito, mateix significat) per influència analògica de merla; Joan Coromines, però, diu que aquest mot italià «no ha existit mai en català» i que l’origen d’esmerlit l’hem de cercar en esmerla, ‘mena de falcó petit’, «per comparació amb la petitor d’aquest falcònid» (de l’antic alt alemany smërlo o el fràncic smiril; altres variants són esmirla o esmirle).

Usos

 • Que vell sóc, atès que ja tinc vint vegades quatre anys, compte del meu pare dit Opòton el Vell per bé que Opòton el Vell ara sigui jo i no en serà el meu fill, temps a venir, car de fills no en tinc. Vaig tenir-ne un aquí però se’m va malaguanyar d’esmerlidet que era i mai no he pogut saber si al Vell Aztlan vaig arribar a tenir-ne un altre, que tota la gresca de fer-lo prou la vam fer, però mai més no he vist aquella noia, que ja l’explicaré més endavant.

  Avel·lí Artís-Gener, Paraules d’Opòton el Vell (Barcelona: Edicions 62, 1979 [1968]), pàg. 28
 • Des de feia més de vint anys, era l’ambaixador d’Anglaterra a Nàpols, però amb tot i això pintava la seua conversa amb gal·licismes, ja que li semblava que l’autèntica diplomàcia sols podia expressar-se en la llengua de La Rochefoucauld. Per a la seua edat (tenia cinquanta anys) conservava un aspecte excel·lent: el seu cos prim i eixut, esmerlit, però fort i àgil, encara descobria l’hàbil espadatxí que havia estat a la joventut.

  Martí Domínguez, El secret de Goethe (Barcelona: Edicions 62, 1999), pàg. 150

Tema de la setmana

Adjectius per descriure l’aspecte físic de les persones

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “esmerlit -ida”

 1. Benet Guàrdia Cruells — Berguedà/Lluçanès

  Algunes vegades, no massa, havia sentit i dit la paraula “esmirriat” per expressar les mateixes definicions que “esmerlit”. Algú en té més informació?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cepat -adacamallarg -a