fita f

Definició

1  Pedra o altre senyal clavat a terra que assenyala el límit d’una heretat, d’una contrada, etc., d’una distància a recórrer.

2  (fig.)  Moment, fet assenyalat.

La inauguració del nou hospital va ser una fita en la història de la comarca.

3  Objectiu.

No han complert cap de les fites que es van proposar i ara volen que els reelegim.

Etimologia

Del llatí arcaic i vulgar fictus, participi de figere, ‘clavar’; de la forma femenina ficta, extreta de locucions com petra ficta, sorgí el substantiu fita, ‘molló’.

Usos

 • Mai donis per finit el temps de seduir-me,
  allò que obtens de mi que no et conformi mai.
  Sempre hi ha un més enllà, una fita més alta
  cap a la qual segur que ens plaurà gravitar.

  Miquel Àngel Riera, «Mai donis per finit», dins El pis de la badia (Barcelona: Columna, 1992)
 • En matèria d’hotels de cinc estrelles jo només coneixia el María Isabel de Mèxic, no per haver-hi viscut sinó perquè havien tingut el bon gust de posar dues pintures meves, originals, a cada cambra —quan el van inaugurar n’hi havia vuit-centes i com que dos per vuit fan setze, l’hotel-museu posseïa mil sis-cents «Tísners» de categoria, de la confecció dels quals parlaré més endavant detalladament, puix que en la meva vida de pintor representen una fita (tal com en la meva vida de civil ho signifiquen els tres anys de guerra).

  Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure, vol. 2 (Barcelona: Pòrtic, 1990), pàg. 355

Tema de la setmana

«Una casa és una fita, però les fites per a nosaltres no són mai finals. Enllà d’aquesta n’hi ha d’altres i d’altres, fins a l’horitzó: fites, o anhels», va escriure Anna Murià (Barcelona 1904-Terrassa 2002). Tres mil mots i 24.000 subscriptors també són una fita, però en vindran d’altres de més altes cap a les quals «segur que ens plaurà gravitar», com deia Miquel Àngel Riera (Manacor 1930-Palma 1996). Mentre ens hi anem atansant, aquesta setmana us proposem un enigmot (o enigma amagat en els mots) que ens heu d’ajudar a desentrellar: ¿quin és el tema que aplega els mots que hem anat enviant? Envieu la resposta a mots@rodamots.com abans de dissabte a les 12h del migdia; entre els qui l’encertin sortejarem tres lots de tres llibres cadascun, gentilesa de les editorials Bromera, Proa i Viena. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engrescara recer