adotzenat -ada adj

Definició

Vulgar, comú, d’escàs mèrit.

Ha escrit un llibre adotzenat per sortir del pas, però podria haver-ho fet molt millor.

Etimologia

D’adotzenar, ‘disposar, ordenar per dotzenes’, ‘aplegar per dotzenes’, i també ‘esdevenir adotzenat’, de dotzè, de dotze, del llatí duōdĕcim, mateix significat.

Usos

  • [19 de juny de 1918]  Una combinació deliciosa en aquest temps de juny: postres a base de formatge i cireres. El gust del formatge i el de les cireres són, al paladar, al meu entendre, complementaris. Llàstima que els formatges, en aquest país, siguin tan insípids i adotzenats.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966), pàg. 201
  • Mentre tot això és cultivat i amorosit, però, el món ha avançat cap a la infantilització dels sectors desprotegits i mancats d’una cultura sòlida, que l’escola ja no dona i la voluntat no busca. El que abans es denominava la massa —cultura de masses era un estigma—, ara és simplement un conglomerat de compradors que consumeixen indústries dites culturals, que són indústries adotzenades per entretenir l’oci de milers i milers de persones: res individual, res construït des de dintre.

    Patrícia Gabancho, El preu de ser catalans (Barcelona: Meteora, 2007), pàg. 221

Tema de la setmana

Dels deu mots enviats entre la setmana passada i aquesta, n’hi ha un (entre els que hem enviat aquesta setmana) que no encaixa amb els altres. Però nou formen part d’un tema que heu de mirar d’endevinar. Deixeu de jugar al Paraulògic i pareu una mica d’atenció a l’enigmot, que té premi! (El mot d’avui és un suggeriment de Pilar Pibernat, de Salt, Gironès.)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desglaçfer setze