desglaç m

Definició

1  Fosa de la neu, del glaç, quan la temperatura puja per damunt del punt de congelació.

2  En política, clima de distensió en les relacions entre grans potències.

Etimologia

De glaç, del llatí glacies, mateix significat. Més mots de la mateixa família són glaciació, glaça, glacera i glaçó.

Usos

  • Però no vam acabar malament, senzillament vam deixar que la distància s’instal·lés entre nosaltres com un gel sense desglaç. I, ara, ell sabia des de feia dies que jo treballaria per a ell mentre que jo, en canvi, no en sabia res. No el mirava a la cara, no podia; notava una pressió al primer os de la columna vertebral, un neguit. Estava encantada —mosca, però encantada— que em tornés a necessitar.

    Mercè Ibarz, A la ciutat en obres (Barcelona: Quaderns Crema, 2002), pàg. 83
  • Recordo fins i tot el que vaig somiar aquella nit: sóc en un iceberg del riu Ljusnan, que s’estén entre meandres just als peus de la casa on visc. L’iceberg va cap al sud, a la deriva, en època de desglaç. És primavera. Trobar-se tot sol damunt d’un iceberg hauria de ser una experiència aterridora, perquè és molt perillós. Feia pocs mesos que un noi una mica més gran que jo s’havia ofegat en un llac de prop del poble, un forat inesperat i traïdor es va obrir enmig del gel. L’aigua el va xuclar i encara no l’han trobat, i això que els bombers han estat dragant les aigües.

    Henning Mankell, Arenes movedisses (Barcelona: Tusquets, 2015), traducció de Montserrat Pagès, pàg. 26

Tema de la setmana

Quin és el tema dels mots que enviem aquesta setmana (i la passada)? Envieu la resposta a mots@rodamots.cat i opteu a guanyar un dels premis! Vegeu aquí les bases completes de participació.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rubricaradotzenat -ada