rubricar v

Definició

1  Posar la rúbrica en la signatura d’un document o escrit.

Rubricar un conveni, un acord.

2  Subscriure (alguna cosa) o donar-ne fe.

Nosaltres rubriquem el que ha dit el nostre company.

Etimologia

De rúbrica, del llatí rubrīca, ‘terra vermella; indicació escrita en vermell’, substantivació femení de l’adjectiu rubrīcus, ‘vermell’, derivat de ruber, ‘vermell’, amb canvi d’accent per influx del gran nombre d’adjectius en ĭcus.

Usos

  • Fos com fos, la història d’Europa i del món havia fet un tomb espectacular, i l’ordre de Jalta —com el Mur de Berlín, com el Teló d’Acer, com el Pacte de Varsòvia, com el Comecon, com la «doctrina Bréjnev»…— ja no existia. Aquell 25 de desembre [de 1991], veure baixar per última vegada la bandera roja de la cúpula del Kremlin i saber que la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques havia desaparegut rubricà solemnement la fi del segle XX.

    Joan B. Culla, La història viscuda. Memòries (Barcelona: Pòrtic, 2019), pàg. 266
  • El Sergi, que s’havia mudat per no cantar en aquell ambient fi d’executius encorbatats, va entrar al bar i en va sortir al cap d’uns minuts, aquest cop sense la motxilla. A través de la finestreta del cotxe, va entregar al seu oncle un full que simulava un extracte bancari en el qual constava un dipòsit de sis-cents vuitanta-cinc mil euros, tot plegat rubricat amb una signatura i un segell.
       —Els quinze mil euros que falten són les comissions del banc i dels intermediaris —li va explicar el Sergi, observant de cua d’ull la reacció del seu oncle.
       —Ja hi comptava, que hi hauria despeses.

    Teresa Solana, Matèria grisa (Barcelona: Ara Llibres, 2017)

Tema de la setmana

Hem prorrogat l’enigmot. Dels mots enviats aquesta setmana, quatre encaixen en el tema (comú a la setmana passada i aquesta, doncs) i un, no. Quin és el tema comú a aquests nou mots? Qui l’encerta primer, guanya! Consulteu aquí les bases (actualitzades) per participar al concurs.

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

endevinalladesglaç