rúbrica f

Definició

Traç o conjunt de traços, generalment curvilinis, amb què se sol acompanyar el nom d’una persona quan signa.

En signar la hipoteca va imitar la rúbrica arrodonida de la firma del director del banc.

Etimologia

Del llatí rubrica, ‘terra vermella; indicació escrita en vermell’, substantivació femenina de l’adjectiu rubricus, ‘vermell’, derivat de ruber, ‘vermell’. En els manuscrits i impresos antics, la rúbrica era la part que era escrita en lletres vermelles.

Usos

  • A Llaurí, en un despatx de la Casa de la Vila, un dels guàrdies suca la ploma al tinter i la presenta al detingut. Li assenyalen amb el dit on ha de signar. Obedient, traça una «V», pren impuls i escriu «icent» tot seguit i, després de travessar la «t», hi afig la «e» final. Dubta si cal tornar a sucar. No ho fa. Ataca la majúscula del cognom: «G», escriu d’una tirada «arci», traça un accent desproporcionat, de dalt a baix, i posa la «a» final, ben agafada al ganxo de la «i». Acaba amb una rúbrica modestíssima.

    Víctor Labrado, La guerra de quatre (Alzira: Bromera, 2002), pàg. 40
  • El comercial li va allargar un formulari, que el meu amic va omplir damunt la tauleta del rebedor. Al final, l’home el va fer firmar en un requadre. La seva firma és senzilla: el nom i el primer cognom, escrits junts i de forma ràpida. Li va retornar el formulari. El tipus va mirar la firma, va arrufar el nas i va dir:
       —Home, aquesta firma… Posi-li una rúbrica al voltant.

    Quim Monzó, «El comercial i la rúbrica», dins Esplendor i glòria de la Internacional Papanates (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)

Tema de la setmana

En els mots que farem rodar aquesta setmana s’amaguen alguns colors.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

matísdesnerit -ida