glaç m

Definició

1  Aigua reduïda a l’estat sòlid pel fred.

Un tros de glaç. Fred com el glaç. Producció de glaç. Al safareig hi ha un dit de glaç.

2  (per ext.)  Fred intensíssim.

Tapa’t bé, si surts, que fa un glaç!

També s’usa en sentit figurat: Té un cor de glaç. Aquella noia és un glaç.

Etimologia

Del llatí glacies, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són glaça, glacera, glaciació i glaçó.

Usos

  • El comerç del glaç va tenir una època daurada en els segles XVII i XVIII, quan molts habitants de les zones muntanyenques de Catalunya i del País Valencià s’hi dedicaven. Veiem aquí el treball d’extracció del glaç a la bassa del molí de l’Avencó (Aiguafreda, Vallès Oriental) amb el pou de glaç al fons i el carro carregat amb la preuada mercaderia (Col·lecció de Josep A. Vinyeta Ladaga).

    Peu de foto de la Història agrària dels Països Catalans: Edat Moderna (Barcelona: Fundació Catalana per a la Recerca, 2008). Vegeu la foto aquí
  • Dos nens patinaven sobre un llaç glaçat. Era una tarda freda i ennuvolada, però els infants jugaven sense preocupacions. Quan, de sobte, el glaç va cedir i un dels nens va caure a l’aigua. L’altre nen, veient que el seu amic s’ofegava sota el glaç, va agafar una pedra i començà a donar cops amb totes les seves forces fins que va poder trencar la capa de glaç, va agafar el seu amic i el va salvar.

    Jaume Soler i M. Mercè Conangla, «No hi havia ningú que li ho digués», dins Tu mateix! Relats per a persones que volen viure allò que són (Barcelona: Amat, 2015)

Tema de la setmana

En alguns dels passatges que vèiem la setmana passada apareixia la paraula glaç, i resulta que encara no havia comparegut a RodaMots. Doncs ho fa avui, acompanyada d’altres mots amb què comparteix el tema d’aquesta setmana: monosíl·labs acabats amb ç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer un fred que glaça la cua dels gossoscerç