fer un fred que glaça la cua dels gossos

Definició

Locució per a expressar hiperbòlicament un fred molt intens.

Les temperatures són molt baixes: fa un fred que glaça la cua dels gossos.

Per a expressar que fa molt de fred tenim moltes altres frases fetes: fer un fred que pela, fer un fred que talla, fer un fred que trepana, fer un fred que gela, fer un fred que rau, fer un fred que glaça el pensament…

Etimologia de gos

D’origen expressiu, de l’expressió gus o kus, usada popularment per a cridar o abordar els gossos, substitut tardà de l’antic ca.

Usos

 • Prou se’ls veia a la cara que venien de la misèria. I la canalleta també en duia, d’anoracs. Quan feia fred tots anaven amb anorac, que era molt millor que els abrics i aquelles jaquetes de llana tan empipadores. Els duien posats tot el dia, pobrissons, que a l’escola, quan feia aquell fred que gela la cua dels gossos, duien l’anorac o l’abric posats. I la bufanda! Ja ho crec, a dins de l’escola, oi tant. Sí que en tenien, d’estufa, però no escalfava prou. Ara, li dic una cosa, aquí tothom en passava, de fred. Això de tenir calefacció a les cases és de fa quatre dies.

  Ramon Solsona, Allò que va passar a Cardós (Barcelona: Proa, 2016)
 • Sant Josep va buscar a corre-cuita un aixopluc i s’hi van arraulir tots quatre, que a fora feia un fred que glaçava la cua dels gossos. Quan a mitja nit va néixer Nostre Senyor, el van posar dintre d’una menjadora. El bou es va portar molt bé: atansava la palla cap a la criatura i l’escalfava amb l’alè. En canvi, la mula, que es veu que era molt punyetera, no parava de menjar-se la palla del pessebre. Sant Josep prou que l’escridassava, però ella ni cas, com si sentís ploure.

  Pep Coll, «Les il·lusions i les coses», dins La mula vella (Barcelona: Empúries, 1989), pàg. 38

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el fred

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “fer un fred que glaça la cua dels gossos”

 1. Xavier Puertas — Montbrió del Camp

  No em puc estar d’aportar un altre tipus d’expressió que utilitzem els del meu poble, que és Montbrió del Camp, per expressar que fa molt fred, entre barroera i divertida:
  Fa un fred que arrufa la tita!!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gebrarglaç