amorosir v

Definició

Fer tornar amorosa (alguna cosa); esdevenir amorosa una cosa; entendrir, ablanir, suavitzar.

Amorosir una carn poc melosa.

El to de la veu amb prou feines amorosia la duresa de les paraules.

Amb aquesta pluja la terra s’amorosirà.

Un dels sentits d’amorós és ‘suau, bla, de bon treballar, s’aplica a les coses’. Terra amorosa. Roba amorosa.

Etimologia

D’amorós, d’amor, del llatí amor, -oris, mateix significat. Més mots de la mateixa família són amable, amè, amistat, enamoradís i amoreta.

Usos

 • En Gaietà, el pastor del mas de Sant Ponç, explicava a la Mila, l’ermitana, que s’havia declarat a una criada del mas, que era com un pitxer de flors, amb aquestes paraules: «Altrament, Lluci, a mi em sembla que em cal muller… te convindria pas marit, a tu?» És a dir, que per a referir-se a ell mateix va recórrer al verb caldre i per a referir-se a ella al verb convenir, que té un sentit més atenuat, més amorosit. És un exemple esplèndid d’elegància i sensibilitat, de respecte i consideració.

  Albert Jané, El cercapous transversal (Barcelona: Llengua Nacional, 2017), pàg. 20
 • Encara reté la llum de qui ha trobat el tresor de la seua vida, i reviurà cadascun dels moments d’aquells cinc mesos de prospeccions submarines, a les costes d’Irlanda, on dormia amorosit per les aigües un dels principals navilis de l’Armada Invencible. Quatre segles abans, una forta tempesta a la costa nord-oest de l’illa l’arrossegà cap als penya-segats.

  Jesús M. Tibau, I un cop de vent els despentina (Valls: Cossetània, 2011)

Tema de la setmana

Paraules a raig

Enllaços

Un comentari a “amorosir”

 1. juanchich — 66400, REYNES

  La meva mare, la Lucie MULCEU d’Ille de Têt al Riberal, parlava d’amorosir una ferida untant-la amb mel. De primer però netejava la llegua i després la untava.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bestretaenraonar