bestreta f

Definició

Acció de bestreure, que és avançar (diners) a algú, pagar per endavant o abans del temps establert; diners bestrets o anticipats.

Ha demanat una bestreta del sou.

Etimologia

De bestreure, de treure, traure, de llatí vulgar tracĕre, llatí clàssic trahĕre, ‘arrossegar, estirar’.

Usos

 • Al matí m’han arribat cartes. No n’hi havia cap de vostra, fills; és el primer que busco. He obert les altres: diversos editors s’ofereixen per ajudar-me a escriure les meves memòries. Alguns suggereixen que em pagarien mig milió de dòlars com a bestreta. Si sabessin que ja duc de Moscou un llibre sencer de memòries!

  Monika Zgustova, Les roses de Stalin (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2016)
 • Però en Micki no dormia, no, aquelles taques blavoses sota els ulls, perquè amb el pare morint-se entre estossecs de sang i amb el germà ficat en aquella porqueria de les drogues i amb el guió sense avançar, i la Lola que ja no era la Lola sinó que se n’anava, no sabia què fer-ne, del guió, de la vida, d’una vida sense guió, i estava segur que el cabró de Madrid de les ulleres de pasta no l’hi compraria al final a pesar de les promeses i la bestreta i l’aroma del xec de cinc xifres que li havia deixat entreveure.

  Melcior Comes, «El Cau», dins Nits d’estiu (Barcelona: Univers, 2020)

Tema de la setmana

Paraules triades pel Centre de Normalització Lingüística L’Heura de Santa Coloma de Gramenet

2 comentaris a “bestreta”

 1. Joaquim Clusa Oriach — De Sabadell, però temporalment a Shenyang (Xina)

  Es correcte dir: “Gràcies a la bestreta per la teva resposta…”, o és més correcte “Gràcies per endavant per la teva resposta…”?
  Amb l’expressió més escaient, doncs, rebeu la meva felicitació per la vostra feina tan pedagògica, amb salut i llibertat en temps d’excepcionalitats.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xiuxiuejaramorosir