Definició
Repapiejar, perdre facultats mentals a causa de la vellesa.
El gat que tenim és molt gran i ja fa catúfols, pobre: l’altre dia el vam trobar dormint a la caixeta on té la sorra per fer les seves necessitats.
L’avi sempre fa catúfols, ja no toca quarts ni hores.
Etimologia
En sentit literal, un catúfol és un ‘caixó o vas que, junt amb uns altres d’iguals, en un aparell d’elevació d’aigua, és emportat per una roda o cadena sense fi, alternativament amunt i avall i s’omple quan s’immergeix en l’aigua del pou, del rec, etc., i es buida quan, fora de l’aigua, inicia el descens’ (p. ex., els catúfols d’una sínia). En sentit figurat, vol dir ‘embolic’. És una variant de caduf (de l’àrab qadûs, ‘galleda’, pres del llatí cadus, ‘gerro, barril’), amb el sufix -ol, ultracorreció de cadufo, singular reconstruït a partir del plural eufònic cadufos i sentit com a castellà (com en bàndol, cérvol, nínxol, etc.). Variants de catúfol: caduf, cadup, caduc, cadúfol, gadúfol, gatúfol.
Usos
Quan treballava i alhora estudiava, vaig fer el propòsit d’esbrinar més coses sobre la història familiar. Sabia que l’única persona que m’hi podia ajudar era la tia Júlia, abans que comencés a fer catúfols —era vint-i-set anys més gran que la mare, i ja en tenia vuitanta-tres—, i quan l’anava a veure i me la trobava arreglant calaixos, pensava que m’havia d’afanyar.
M. Rosa Morera, Fragments de la memòria (Barcelona: Viena, 2013)—És que hi ha coses que no em quadren.
Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)
—A mi tampoc. Els vells fem catúfols. Saps què vol dir fer catúfols?
—No.
—Que repapiegem. Perdem la memòria, confonem les fetxes, no ens en recordem d’on deixem les coses i ens passem el dia buscant, ens etivoquem amb les pastilles, ens fotem de peus a la galleda cada dos per tres, no ens aguantem els pets…
—Ha!, ha!, ha! Mireu què ha dit l’avi: que no s’aguanta els pets!
Tema de la setmana
De vegades ens fem embolics o catúfols, que també hi tenim dret: l’altre dia en enviar el mot fer salat ens vam descuidar de dir que era un suggeriment de Josep Babiloni, de Barcelona. Cosa que ens porta al tema d’aquesta setmana, en què veurem altres frases fetes i locucions que heu tingut l’amabilitat de suggerir-nos. Com la d’avui, que és una proposta que ens van fer Maria Salat i també Leo Lamsdorff, tots dos de Barcelona.
A mi m’ho havien explicat així: que els catúfols, com que eren per estar a la sínia, no era necessari que fossin perfectes i no passava res si sortien irregulars o amb bonys, a diferència de les peces de fang destinades a altres usos. Per això, als artesans que ja havien perdut facultats per mor de la vellesa i les peces no els sortien massa bé, els posaven a fer catúfols.
Salut!
Moltes gràcies, Margalida. Sempre he sentit a dir “fer catúfols” com a sinònim de perdre facultats, però no entenia el perquè de l’expressió.
De fet els cadups tenen un forat a la base i ja van perdent aigua només començar a pujar. Per això entenc que es diu que algú “fa catúfols” en el sentit figurat que perd. Ho diríem d’algú, normalment gran, que ja no raona de forma seguida o perd l’argument fàcilment mentre enraona. En aquesta adreça podreu veure una sínia i com els cadups deixen anar l’aigua per la base. https://www.youtube.com/watch?v=VzzSLqPckZM En aquest cas és de moviment animal, però altres ho eren per impuls d’un corrent d’aigua que elevava l’aigua captada fins a un canal situat més amunt, per després conduir-la cap a una zona de reg, una bassa o altres serveis.
Ací els vells caücs fan cadufos i cadufades.