avi m

Definició

1   Pare del pare o de la mare.

El meu avi patern era sabater.

2   (col·loq)  Persona d’edat molt avançada.

Pel camí de la font vam trobar un avi que no coneixíem.

3   (pl)  Avi i àvia.

Després de dinar anirem a casa els avis.

Etimologia

D’un llatí vulgar aviu, mateix significat, formació analògica sobre el llatí clàssic avia, forma femenina d’avus, ‘avi’, més aviat usada pels infants que no pas avi.

Usos

  • Escolto les persones que viuen en aquesta casa i aprenc coses cada dia. La mama té un altre nom que és Laura i quan la mama diu Tomás sé que aquest és el papa. A vegades vénen altres persones a casa, i les que tenen arrugues als ulls i sempre riuen són l’avi i l’àvia. També hi ha la Rula, que és petitona i viu dins d’una gàbia.

    Séchu Sende, «Parlar», dins La venedora de paraules (Barcelona: RBA La Magrana, 2015), traducció de Mònica Boixader, pàg. 7
  • Els que correu amunt i avall pel barri en hores de sol, segur que alguna vegada us heu vist aturats per un avi amb perruquí i poca feina que us preguntava alguna fotesa, un senyor amb ganes de xerrar i passar l’estona, totalment inofensiu.

    Tina Vallès, L’aeroplà del Raval (Barcelona: Labreu, 2006)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un exemplar de La venedora de paraules, de Séchu Sende, gentilesa d’RBA La Magrana. En sortejarem dos més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gendreegua