sínia f

Definició

1  Màquina per a treure aigua d’un pou, formada per unes rodes accionades per la força d’un animal que gira al voltant. Una de les rodes té una sèrie de recipients (anomenats catúfols) que van baixant buits dins del pou i en van pujant plens d’aigua.

2  Atracció de fira que consisteix en una roda molt gran amb seients.

També: sénia

Etimologia

De l’àrab sâniya, mateix significat, ‘molí’.

Usos

 • Molt lentament giravolta la sínia
  i passen anys, o segles, fins que l’aigua
  s’enfila al cim més alt i, gloriosa,
  proclama la claror per tots els àmbits.
  Molt lentament davallen aleshores
  els catúfols per recollir més aigua.
  Així s’escriu la història. Saber-ho
  no pot sobtar ni decebre ningú.

  Miquel Martí i Pol, «Ara mateix», del llibre L’àmbit de tots els àmbits (1980)
 • Plaute, com tots els grans autors còmics del món, era escriptor i amo d’una companyia de farsants. Es llogava com a actor i venia les seves comèdies. Arribà a tenir grans èxits i una anomenada que feia feredat, però es va embolicar amb negocis, va perdre la fortuna i va anar de cul per terra com un pobre diable; fins arribà a llogar-se per donar voltes a una sínia; després es tornà a aixecar i tornà a caure, i en va fer de totes.

  Josep M. de Sagarra, «Plaute en català» (La Publicitat, 27 d’abril del 1924) (reproduït a L’ànima de les coses, Barcelona: Quaderns Crema, 2001, pàg. 267)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Paulina Catalá, de Concordia (Argentina), que es va interessar per aquest mot perquè és el nom de l’escola on van ara els seus fills.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esperxarde bursada