de bursada

Definició

D’un cop, atropelladament, amb excessiva pressa.

Va prendre la decisió de deixar la feina de bursada, sense pensar-s’hi gens ni mica.

Etimologia

De l’occità antic (i també català antic) bursar, ‘agullonar, empènyer bruscament’. El mot burxar també podria tenir aquest mateix origen.

Usos

  • El tren havia arribat a la Gare de Lyon poc abans de migdia. En la seva fugida precipitada, Mary Wallace duia un equipatge ben lleuger. Tant era. Si l’estada a París s’havia de perllongar gaire temps, ja s’ocuparia de fer les compres adients. Al capdavall tot el seu vestuari era passat de moda, el que s’havia quedat a l’armari, les quatre peces que havia entaforat de bursada en una maleta i el vestit de viatge color malva que duia, d’una firma acreditada però deslluït pels anys i pel desús.

    , La passió segons Renée Vivien (Barcelona: Columna/Proa, 1994), pàg. 129
  • Fins a l’hora de sopar, parlàrem llargament, però espaiadament. De vegades el periodista s’adormia, feia una becaina. No podia més. De sobte es despertava de bursada i em mirava enriolat i trist. En un dels seus moments de lucidesa em digué unes paraules que m’han quedat gravades tota la vida. Em digué que el règim de Mussolini seria espectacular i de molt rendiment periodístic. «Les agències de notícies i els diaris hi guanyaran molts diners. Serà una cosa nova i per això mateix interessarà a la gent… El resultat, comprendrà que a mi tant me fa…»

    «La marxa sobre Roma», dins Notes disperses (Barcelona: Destino, 1969)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és d’Imma Rubio, de Badalona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

síniaalgeps