un ull de la cara

Definició

fig.  Un preu molt car.

Qualsevol pis, per petit que sigui, de seguida et costa un ull de la cara.

Aquest rellotge val un ull de la cara; més val que en triïs un altre.

També: un ull

Aquesta expressió té múltiples sinònims i variants: costar un ronyó, costar un ou, costar un colló, costar un colló de mico, costar el bec i les ungles, costar el pebre, costar un bon pessic, costar un censal, valer un potosí, costar un sentit, costar una porrada, valer un credo, a preu d’or, com un foc… (Diccionari de sinònims de frases fetes)

Etimologia de cara

D’origen incert, potser del grec kára, ‘cap’, passat al llatí vulgar amb expansió semàntica de ‘cap’ a ‘cara’, o potser d’un origen preromà indoeuropeu afí al grec.

Usos

  • Durant els dos primers dies de la crisi, em vaig automedicar amb tot allò que trobava en la meva farmaciola. El diumenge vam intentar localitzar el nostre metge de capçalera i, seguidament, els amics de la professió, però, com ja era previsible, no vam trobar ningú. No quedava cap altre recurs sinó el de les pàgines grogues i, al cap d’algunes temptatives frustrades, va sorgir un metge, disposat a venir immediatament.
       Vivia a la Diagonal i la Lluïsa i jo vam analitzar la situació —sense prou elements de judici— i vam arribar a la conclusió que la visita facultativa ens costaria un ull de la cara. O sigui, doncs, que al mal de cap hi afegiríem un maldecap.

    Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure, vol. 4 (Barcelona: Pòrtic, 1996), pàg. 213
  • Han descobert que surts amb un profe (tens un germà que tot ho xerra) i han reaccionat com era previsible. Enfilant-se per les parets de marbre venecià. El pare t’ha prohibit que arribis més tard de les onze i t’ha recordat que els teus estudis de turisme li costen un ull de la cara. Xantatge moral, vaja.

    Eva Piquer, Alícia al país de la televisió (Barcelona: Empúries, 1999), pàg. 29

Tema de la setmana

Locucions i frases fetes relacionades amb l’ull 

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “un ull de la cara”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a ulls veientsriure per sota el nas