sac m

Definició

1  Receptacle de roba, generalment de xarpellera, fet doblegant-ne un tros rectangular, cosint els voravius i deixant obert un costat, que forma la boca, la qual es reforça fent-hi un doblec; contingut del sac.

A l’entrada del magatzem hi havia uns quants sacs de cigrons i mongetes.

Al cul del sac queden només les engrunes.

2  Receptacle de cuir, de plàstic, de paper, etc., anàleg per la forma a un sac ordinari.

El sac de ciment pesa 40 quilos, com vols pujar-lo tu sol per l’escala?

Etimologia

Del llatí saccus, ídem, ‘vestit bast’, i aquest, del grec sákkos, mateix significat, d’origen fenici, emparentat amb l’hebreu saq, ‘cilici, tela basta’.

Usos

  • —Compte! Se senten corredisses.
       En Manelitus no havia tingut temps encara de tornar a estirar el cordó, quan sortí de dins el cau una forma blanca: el conill de corral!, que es ficà de cop dins el sac.
       I darrere, sortí una forma grisa, que, zas!, es ficà també al sac, darrere de la pastanaga. El conill de bosc havia caigut al parany!

    Sebastià Sorribas, El zoo d’en Pitus (Barcelona: La Galera, 1966)
  • Hi havia una vegada un nen que es deia Oleguer. El set de setembre feia cinc mesos i la seva mare li va preguntar què volia que li regalés. L’Oleguer, després de rumiar-hi una mica, molt poc, va dir: mama, vull temps! I la mare li va regalar un sac ple de temps del seu.

    Isnel, «Conte curt», al blog Gotes d’Isnel, 06.09.2006

Tema de la setmana

Els 100 refranys més populars

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

picacorral