rodanxa f

Definició

1  Peça plana i circular de poc gruix, de fusta, de cartó, de baieta, etc.

Una rodanxa de suro. 

2  Tros en forma de disc que es talla d’una manera transversal d’un producte comestible.

A la nevera només quedaven unes rodanxes de lluç.

Ens va servir unes taronges tallades a rodanxes.

Etimologia

Potser del castellà rodaja, mateix significat, o manlleu del francès antic rondache, ‘escut rodó’, derivat de rond, ‘rodó’, o del llatí rotantia, ‘coses que roden’, de rotare, ‘fer girar’, o regressiu de rodanxó.

Usos

  • La meva mare i jo preparàvem una amanida de cogombres per a la tieta Oksana i el tiet Alioixa. Ja teníem un bol fondo ple de rodanxes de cogombre i ara la mama batia ous abans d’afegir-hi la crema de llet. Després, hi ficaríem la meva ceba i els alls. L’amanida em feia una il·lusió descomunal. Tenia tanta gana! 

    Monika Zgustova, La nit de Vàlia (Barcelona: Proa, 2013)
  • Després va venir allò tan avorrit de les rodanxes de tomàquet madur amb mozzarella i orenga, que és com fotre’t dos gots d’aigua amb una mica de calci, l’amanida que demanen els que fan règim (esclar que hi ha variants que valen força la pena, sobretot si substitueixes la insípida mozzarella pel formatge de Maó i l’orenga pel pesto de menta, posem per cas).

    Tina Vallès, L’aeroplà del Raval (Barcelona: Labreu, 2006), pàg. 89

Tema de la setmana

Mots que remeten a coses circulars

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rotllanarodanxó -ona