rodanxó -ona adj

Definició

Es diu d’algú que és gras i baix.

Etimologia

Emparentat amb el castellà rechoncho, que sembla ser una alteració de redoncho aragonès i alabès ‘cèrcol, disc’ per reduplicació expressiva; en definitiva, del llatí rotatio, -ōnis, ‘acció de girar’, derivat de rotare, ‘fer girar’, alterat en -antione per propagació de nasal, i entès com un adjectiu derivat de rodó.

Usos

 • La vella que va sortir a obrir-me era rodanxona, baixeta i molt arrugada, però tenia un somrís amable més jove que la seva cara.
     —Viu aquí, el senyor Francàs? —vaig preguntar-li.
     —Ui! —va dir ella—. No en fa pocs, d’anys, que és mort! No vol pas dir en Pere, vostè?
     —Pere?
     —El fill. És l’únic que queda de tota la família, ara.

  Manuel de Pedrolo, Mossegar-se la cua (1968)
 • Fins que un dia em va enviar un missatge que deia «vinc?» i vaig contestar que no. No perquè no en tingués ganes sinó perquè era en un bar prenent una cervesa amb Ell, que ja m’acariciava un dit i parlava sense parar. Ell era tot el contrari que l’Eteri. Nerviós, accelerat sempre, baixet i rodanxó, amb molta carn, no com l’Eteri, que era prim i llarg. Sí, si l’hagués de definir, diria que Ell era tot carn, i m’imaginava que en la carn m’hi podria perdre.

  Najat El Hachmi, La caçadora de cossos (Barcelona: Columna, 2011)

Tema de la setmana

La rodanxa que vèiem divendres i el rodanxó d’avui tenen algun parentiu en la rodonesa. Amb rodanxó topem amb un d’aquells adjectius que de vegades ens venen com l’anell al dit per descriure l’aspecte físic d’una persona. Aquests dies en veurem uns quants més. A qui els aplicaríeu?

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “rodanxó -ona”

 1. M. Àngels — Vilanova i la Geltrú

  Si la definició de ‘rodanxó’ ja diu que es refereix a algú que és “gras i baix“, per què els dos passatges que reproduïu insisteixen a qualificar les persones de què parlen de “rodanxona, baixeta” o “baixet i rodanxó”?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rodanxaespigat -ada