pessigolles f pl

Definició

Sensació que produeix sobre certes parts del cos una successió ràpida de tocaments lleugers, que provoca la rialla i, si és continuada, una convulsió.

Fer pessigolles sota l’aixella.

Em feia pessigolles a l’orella amb un brot de romaní.

tenir pessigolles Ser susceptible d’experimentar aquesta sensació.

Etimologia

D’origen expressiu, que pot relacionar-se amb el de pessigar.

Usos

  • Tornà de fosc a casa. Va agafar el dietari i apuntà els dubtes que li venien al cap. Aquella nit va somiar que era una gavina, es posava sobre l’aigua i engolia peixos vius que se li bellugaven a la panxa. Ella reia perquè li feien pessigolles.

    Olga Xirinacs, Un cadàver per sopar (Barcelona: Columna, 2000), pàg. 50
  • M’he assegut a l’extrem d’un graó de l’escala que dóna a una porta del mercat; segurament l’has trepitjat alguna vegada i em ve al cap la sola de les sabates de la teva primera comunió, llisa, clara, amb una marca semblant a un escut; abans d’emprovar-les als teus peus hi vaig passar dos dits, no m’hi vaig poder resistir. Quantes vegades he fet petons als teus peus, rateta meva, pessigolles que arrancaven les teves rialles com una cascada? Escric al sol. Les veus de la nit són fantasmes que em tapen l’aire, les del dia em protegeixen.

    Maria Barbal, Emma (Barcelona: Columna, 2009), pàg. 21

Tema de la setmana

Aquesta setmana fem rodar mots suggerits pels subscriptors de CD1M. El d’avui ens l’ha proposat la Graziella Artís, de Tepoztlán (Mèxic). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

la setmana dels tres dijousbuscar les pessigolles