milà m

Definició

milaOcell de la família dels accipítrids (Milvus milvus), de color castany fosc i les parts inferiors vermelloses, d’ales llargues i cua llarga i forcada, que li permeten un vol ràpid i sostingut, i que s’alimenta de carronya, insectes i mamífers.

El milà no sol agafar amb les arpes, sinó amb el bec, i sol fer el niu dalt els arbres en lloc de fer-lo dalt les roques com altres ocells de presa.

Etimologia

Del llatí vulgar milanus, derivat de milus, llatí clàssic miluus, mateix significat.

Usos

  • —En una terra s’esdevingué que un milà portava una rata, i un ermità pregà Déu que aquella rata li caigués a la falda. Per les oracions del sant home, Déu va fer caure aquella rata a la falda de l’ermità, el qual pregà Déu que en fes una bella donzella. Déu escoltà els precs de l’ermità i de la rata en va fer una donzella. «Bella filla —digué l’ermità—, vós voleu el sol per marit?» «Senyor, no, que al sol els núvols li tapen la claror». L’ermità li va demanar si volia per marit la lluna, i ella va dir que la lluna no tenia claror per si mateixa, sinó que la tenia del sol. «Bella filla, voleu per marit el núvol?» Va respondre que no, perquè el vent menava els núvols allà on volia. La donzella no volgué el vent per marit perquè les muntanyes li impedien el moviment; ni volgué les muntanyes perquè les rates les foradaven; ni volgué l’home per marit perquè matava les rates. A la fi la donzella demanà a l’ermità que pregués Déu que la tornés rata, com era abans, i que li donés per marit un bon rat.

    Ramon Llull, Llibre de les bèsties, versió moderna de Miquel Desclot il·lustrada per Perico Pastor (Barcelona: Proa, 2015), pàg. 53-55

Tema de la setmana

Mots lul·lians amb motiu de l’Any Llull

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer una cara novaestornell