estornell m

Definició

estornell1  Ocell de la família dels estúrnids, d’uns 21 centímetres de llargada, plomatge negre amb reflexos verdosos i vermellosos i pigallat de blanc, que vola en estols, sovint de milers d’individus, que és un dels ocells més comuns de l’avifauna europea (Sturnus vulgaris).

2  Persona eixerida, molt desperta i alhora esvalotada.

És un bon estornell, aquest!

Etimologia

Del llatí vulgar sturnĕllus, diminutiu del llatí stŭrnus, mateix significat.

Usos

 • De fet, però, la gran preocupació d’André Gide és que no es mengin el petit estornell que va trobar caigut del niu, a qui dóna pa i llet i té a sobre la taula quan escriu. Tota la seva feina és que els gats i l’ocell no coincideixen; això li porta realment moltes molèsties, que explica detalladament al dietari. Al final, però, en concret el dia 19 de juliol de 1914, després d’un mes escàs d’haver-lo recollit, en un descuit, els gats van trinxar el petit estornell: moltes pàgines més endavant l’escriptor encara l’enyora.

  Maria Mercè Roca, pròleg a Les millors històries sobre gats (Barcelona: La Magrana, 2003), pàg. 11
 • Un únic núvol, llarg i prim com una serp, es va posar just sota el sol, tot subratllant-lo, i es diria que l’aguantava, perquè no es colgués darrere de Collserola. Un estol d’estornells practicava la geometria perfecta del vol comunitari.

  Isabel-Clara Simó, La salvatge (Barcelona: Proa, 1994)

Tema de la setmana

El milà de divendres no només portava una rata al bec, sinó que ens ha dut un bell enigmot. Què vol dir, això? Doncs que el tema d’aquesta setmana l’heu d’esbrinar vosaltres. Per embolicar encara una mica més la troca, un dels cinc mots que rodaran entre avui i divendres no encaixa amb els altres quatre. Cal resoldre tres coses, doncs: trobar el tema, veure quin és aquest mot intrús i dir-nos per què no encaixa. Tres dels encertants tindran premi: el primer que resolgui l’enigmot i dos més que sortejarem entre la resta de respostes correctes rebudes abans de dissabte 21 a les 14h. Envieu les respostes a mots@rodamots.cat (sobretot NO respongueu a través dels comentaris!), dient-nos d’on sou. Els guanyadors s’enduran un dels llibres lul·lians que vèiem la setmana passada, gentilesa dels editors respectius. Consulteu les bases completes per participar-hi al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “estornell”

 1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  L’estornell, ocell, el patim a les terres de Girona en forma de plaga. Durant el dia marxen a buscar-se el menjar i a la nit vénen a ciutat a dormir a les branques dels arbres de fulla perenne.
  Estornell, referit a un nen, ho vaig aprendre d’un conte sobre un escolà de Montserrat: “En Bielet era un estornell que en sabia més de matar ocells a mandronades que de fer pals i ganxos al cartipàs”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

milàfrancolí