grisor f

Definició

Qualitat de gris.

En veure la grisor del cel hem canviat els plans del dia.

També s’usa en sentit figurat: La grisor dels discursos del candidat li va fer perdre molts vots. Vivíem asfixiats sota la grisor del règim franquista.

Etimologia

De gris, del germànic fràncic gris, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són grisenc, grisalla i griso.

Usos

  • [21 d’abril de 1918]  He mirat per tots els racons familiars, he regirat el meu arbre genealògic, he interrogat els més vells i he trobat ben poca cosa. Evidentment, a casa, el que hi sobra és grisor. A cap dels meus avantpassats no se li va ocórrer d’ésser un heroi o un gran home. Ni tindria res d’estrany que jo patís d’aquesta poca empenta dels meus avis.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 2012 [1966]), pàg. 71
  • Un dia, en Joan Miralpeix aconseguí que el seu oncle li deixés l’Hispano. Trobà la Judit que baixava de casa els Farré i l’aturà al replà de baix, vaig a fer pràctiques amb el cotxe de l’oncle, per què no m’acompanya? La Judit dubtà, fa mal temps, aviat es farà fosc…, per fi es decidí i digué que sí sense somriure gens. Primer anaren a Garraf i passejaren davant de les casetes que semblaven palaus. El poble tenia un aspecte desolat per la grisor del dia i la brutícia de la pols de la pedrera, que s’encastava a les cases i als jardins.

    Montserrat Roig, El temps de les cireres (Barcelona: Edicions 62, 1977)

Tema de la setmana

Alguns adjectius, quan se’ls afegeix el sufix -or, esdevenen noms abstractes (com ara gerd > gerdor, ros > rossor o coent > coentor). Alguns colors s’hi presten particularment (blau > blavor, verd > verdor, gris > grisor), encara que no tots (no diem *taronjor ni *lilor, tot i que prou bé que ens hauria anat lilor per descriure el que vam veure o viure el 8 de març proppassat).

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “grisor”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esblaimat -adaserenor