gallet m

Definició

Originàriament, moneda de cinc cèntims de pesseta. Actualment, que ja no hi han monedes de cinc cèntims de pesseta de curs legal, significa ‘quantitat xicoteta de diners’.

Vés a la fira del llibre vell, que allí trobaràs coses molt interessants per quatre gallets.

També: cèntim, aguileta, qüè, xavo

Usos

 • I per fi, fa cosa de tres anys, a recialles que, a Manel, el passaren de collidor a cap de quadrilla i va guanyar més gallets, vam decidir tornar a endeutar-nos per tombar quasi tota la casa i acabar d’obrar-la… i ja està. Bé, «ja està», no!, que pareixerà que les meues xiquetes només m’han sabut donar disgusts i maldecaps, i això no és cert de cap de les maneres, que, si volien, també sabien comportar-se com cal.

  Encarna Sant-Celoni i Verger, Al cor, la quimereta (València: Tabarca, 2002)
 •    —Continue pensant que l’atracament és una bogeria —reiterà el Llargo.
     El Messié va deixar els bitllets de l’aposta de la boxa damunt la taula amb un cert menyspreu en l’actitud.
     —Veus què hi ha ací? Doncs és una merda com un piano, com la merda que ens repartirem del garito després de pagar al personal i a la bòfia.
     —A mi em va bé.
     —Perquè vius en un xalet amb una piscina, que l’has hagut de llogar, perquè bufes en caldo gelat i no tens gallets per comprar-lo?
     —Tinc aspiracions d’acord amb el meu nivell de vida.
     —Tota la teua vida has volgut ser un paio normalet, només et falten la dona, les criatures i el periquito; i no te n’adones que nosaltres no ho som, de normals.

  Ferran Torrent, Poder contar-ho (Barcelona: Columna, 2019)

Tema de la setmana

Encetem una vegada més una tongada dedicada a suggeriments que ens heu proposat els seguidors de RodaMots, amb la particularitat que els d’aquesta setmana són tots mots valencians (si algun s’usa en altres contrades ja ens ho direu, que els mots no coneixen fronteres). El d’avui és una proposta de Sergi Peris, de Borriana (Plana Baixa).

Enllaços

Temes i etiquetes

6 comentaris a “gallet”

 1. Vicent Font — Torrent, Horta Sud

  Beure a gallet, beure al gall.
  Beure en la botija o el porró sense tocar-lo amb el llavis.
  “Però ella es feia la distreta i agarrant la cantarella es posà a beure a gallet” (Matèria de Bretanya de Carmelina Sànchez-Cutillas).

  Respon
 2. Núria Plana — Olesa de Montserrat

  Aquí a on posa: (…) Actualment, que ja no hi han monedes de cinc cèntims…
  Aquest “han” que pertany a la 3a persona del plural de verb haver, de mica en mica ho anem instal·lant en el verb haver-hi.
  En la llengua col·loquial, el verb haver-hi apareix sovint en plural quan també van en plural les paraules que el segueixen. Per exemple:

  Hi han moltes causes possibles

  Hi han gelats

  En les situacions de comunicació més formals, tant orals com escrites, s’han d’evitar aquestes frases amb el verb haver-hi en plural. En aquestes situacions s’ha de mantenir el verb en singular encara que les paraules que el segueixen vagin en plural. Per exemple, direm i escriurem:

  Hi ha moltes causes possibles

  Hi ha gelats

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

posar-se-li la pell de gallinadestarifo