bufar en caldo gelat

Definició

Fer ostentació de riquesa, de poder, de títols, de propietats, etc., fins i tot exagerant o falsejant la realitat, aparentant que es té el que no es té. Gloriejar-se de les pròpies qualitats o dels propis mèrits, exagerant-los i atribuint-se’n de falsos. Donar-se importància, donar-se olla. Presumir d’allò que no es té.

—Ad eixos els agrada molt bufar en caldo gelat. —Sí, tenen molta terra en l’Havana.

En aquest sentit, també es diu ‘bufar’: I quant que els agrada bufar a la teua germana i al teu cunyat. No sé si he vist mai una cosa igual.

Etimologia de caldo

Probablement del llatí calĭdum, ‘vi calent’ (potser per via del castellà caldo, mateix significat), derivat de calēre, ‘ser o estar calent, escalfar-se’.

Usos

 • Així és molta humanitat
  que entre bambolla i fumera
  sol, per falta de mollera,
  bufar en caldo gelat.

  Joan Valls i Jordà, «Tres cabdellets» (1972), dins Cent serafins (Alcoi, 1975)
 • Estàvem convençuts que només ens ho deia per fer-se la interessant i que el seu fill destacara de la resta dels xiquets del carrer. Li agradava bufar en caldo gelat i mirava els altres per damunt del muscle.

  Rafa Gomar, En blanc i negre (València: Tabarca, 1996)

Tema de la setmana

Paraules i expressions tretes d’El borum i els gospins. El lèxic tradicional d’Alcoi en l’obra de Joan Valls Jordà, d’Eugeni S. Reig

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

menfotismejovençol -a