fer-s’ho

Definició

Apanyar-se, arranjar-se, espavilar-se.

Com t’ho fas per acabar sempre el primer?

Si no vol que l’ajudem, ja s’ho farà.

Usos

  • Però avui dia qui es preocupa de les urnes? És com si els nostres vots haguessin perdut valor. Abans et feia l’efecte que tu triaves qui governaria i, en acabat, ells ja decidien com governaven. Ara sembla que ja ni els triïs. S’ho arreglen ells mateixos, descobrint a les vint-i-quatre hores els pactes que han amagat durant tota la campanya, no fos cas que se’ls escapés algun vot. Doncs a aquest pas, els vots els marxaran a cabassos. Com que tampoc no hi podem fer res, com que tampoc no ens diuen de què servirà el nostre vot, ja s’ho faran ells sols.

    Albert Om, «Ja s’ho faran» (Avui, 7 de novembre del 2006)
  • És ben curiós: mai no m’han regalat un diari perquè m’hi han entrevistat; si vols saber el que diuen que has dit, ja t’ho faràs.

    Joan F. Mira, «L’integral» (1982), reproduït a Punt de mira i altres papers (València: Tres i Quatre, 1987)

Tema de la setmana

Està bé: reconeguem que «fer-s’ho» pot voler dir moltes coses… però un dia vam rebre un missatge de Daniel Sherr, de Nova York, intèrpret de renom i subscriptor de ‘Cada dia un mot’ des del 1999 (ja té mèrit, això: ben poquets subscriptors ho poden dir), que ens demanava què volia dir exactament l’expressió «ja t’ho faràs», «ja s’ho faran» i altres variants, que havia sentit en una telenovel·la de TV3. Després d’haver-ne trobat un parell d’exemples, avui recollim el seu suggeriment i encetem una setmana dedicada a propostes que ens feu vosaltres mateixos. Si teniu cap suggeriment d’un mot, expressió, refrany, etc. que vulgueu que recollim (i que no haguem enviat ja, és clar), escriviu-nos i feu-nos-ho saber. Si ens en podeu passar un exemple d’ús (extret d’un llibre o qualsevol altra publicació), molt millor. Ah, i si encara no heu passat per caixa i teniu la intenció de fer-ho, us informem que la campanya d’arreplec de virolla per a ‘Cada dia un mot’ continua en marxa fins dilluns vinent. Recordeu que els donatius de més de 18 europàfies tenen dret a un llibre o un disc de regal! Moltes gràcies a tothom per contribuir-hi!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

returaramantar