fer nones

Definició

Dormir, especialment en el llenguatge infantil.

No voleu fer nones, avui? Doncs au, us explicaré un conte.

Encara era aviat per anar a fer nones, o sigui que em vaig posar a fer els mots encreuats del diari.

També: fer nona, fer noni, fer nono, fer nonetes, fer [la] non-non

Etimologia de nona

En el sentit de ‘son; dormir’ (tenir nona, fer nones) en llenguatge infantil, prové d’un ús originari del mot en el sentit de ‘fer migdiada’, hora a què venia a correspondre la nona, del llatí (hora) nona, ‘(hora) novena’, corresponent a les tres de la tarda.

Usos

  • El pare posava una cara entre divertit i amoïnat:
       —Però què vols que hi faci un nano com ell al cotxe amb dones brutes i suades de tot el dia de feina? Els de la seva edat ja fa hores que són a fer nones.
       —Et farà companyia i no hauràs de tornar sol. Aquí no té ningú per jugar. El que més li agrada és anar amb cotxe… oi, Andreu?

    Emili Teixidor, Pa negre (Barcelona: Columna, 2003)
  • Al matí: «Hola, cuca, com estàs?, que has dormit bé?, que vestim per anar a escola?» «Vull la mare!»; al vespre: «Què, bonic, posem el pijama per anar a fer nones?, vols que cantem una cançoneta?» «VULL LA MARE!!»; de nit: «Què tens, rei, que t’has despertat?, que no podies dormir?, que tens fred?, vols un gotet d’aigua?» «VULL LA MAAAAAREEEE!!!!».

    Pau Vidal, El parevostre: manual per combatre la descendència (Barcelona: La Magrana, 2000)

Tema de la setmana

Bufa, quin fred que s’ha girat. Al ple de l’hivern (i amb el permís dels rodamotaires que viuen a l’hemisferi sud), una de les coses que més vénen de gust és pesar figues (hibernar, al capdavall). Dormilegues de mena com som i inspirats per aquesta idea, hem triat cinc paraules i expressions relacionades amb això de fer nones. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pollancregitar-se