pesar figues

Definició

Fer becaines, endormiscar-se.

El vigilant nocturn que van contractar no feia res més que seure i pesar figues: ni tan sols se’n va adonar, quan els lladres van entrar al magatzem.

Usos

 • Això és la Bisbal, doncs, que deixo l’endemà: un conjunt de carrers plàcids de color d’argila que pesa figues al bell mig del Baix Empordà, un lloc de pas prou content de si mateix, la capital calorosa i endormiscada de la comarca.

  Matthew Tree, Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix (Barcelona: Columna, 2001), pàg. 165
 • Després de dinar el matrimoni passava al saló on ell pesava figues una estona abans de tancar-se al despatx a fer no sé què i ella es dedicava a la costura i després anava a jeure una estona fent temps que sonessin els primers avisos per al rosari de Santa Mònica…

  Jaume Cabré, Senyoria (1991)

Tema de la setmana

Frases fetes amb aliments

Temes i etiquetes

Un comentari a “pesar figues”

 1. GERARD LOPEZ MOLGOSA — NAVÀS

  Com sabem, una dotzena és un conjunt de dotze unitats. Hi ha certs productes que —tradicionalment— s’han comercialitzat per dotzenes i mitges dotzenes. Tal és el cas de les roses, els clavells, els ous i les figues. D’altra banda, direm que una capcinada és un signe o moviment de cap i també una becaina. Una becaina és una dormida breu i també cadascun dels moviments de caiguda del cap que fa qui s’adorm no estant ben ajagut. Com que antigament les figues no es pesaven, quan algú feia moviments de cap estant endormiscat es deia —irònicament i humorísticament— que “pesava figues”. Vet aquí..!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

haver begut oliser la xocolata del lloro