catúfol m

Definició

Cadascun dels recipients o caixons que, muntats sobre una corretja o una cadena sense fi o una roda de sínia, serveixen per a treure aigua de pous, fer dragats o transportar materials, en omplir-se en la part més baixa del recorregut i buidar-se per mitjà d’un dispositiu apropiat, a una altura determinada.

«La vida és una roda de sínia que omple i buida catúfols sense parar» (Narcís Oller, La febre d’or).

Variants: caduf, cadup, caduc, cadúfol, gadúfol, gatúfol

fer catúfols

Etimologia

Variant de caduf (de l’àrab qadûs, ‘galleda‘, pres del llatí cadus, ‘gerro, barril’), amb -ol, ultracorreció de cadufo, singular reconstruït a partir del plural eufònic cadufos i sentit com a castellà (com en bàndol, cérvol, nínxol, etc.).

Usos

  • La demagògia i la dictadura van l’una darrere de l’altra com els catúfols d’una sínia: un esclat de demagògia porta la dictadura i aquesta acostuma a deixar una herència de demagògia.

    Francesc Cambó, Les dictadures (1929)
  • Tenim constància de l’existència de molins hidràulics des del segle I abans de Crist, però el seu ús no es generalitza fins més d’un mil·lenni més tard, durant la baixa edat mitjana. La força d’un corrent o d’un salt d’aigua s’aprofita mitjançant una roda armada amb pales o amb catúfols que, a través del seu eix i d’un seguit d’engranatges, transmet el moviment que es consideri més oportú: moldre gra, elevar aigua, serrar fusta, per pasta de paper…

    Oriol Junqueras, Camí de Sicília. L’expansió mediterrània de Catalunya (Valls: Cossetània, 2008), pàg. 15

Tema de la setmana

Recipients

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “catúfol”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

galledaveixell