veixell m

Definició

Recipient de metall, obra, vidre, fusta o un altre material, de forma variada i profunditat considerable, destinat a contindre determinades substàncies, generalment líquids, com ara una botella, un pitxer, un bol, una gerra, un gerro, etc.

Porta un veixell i anirem abocant el suc de taronja.

«La pronúncia ‘veixell’, amb v labiodental i e, que correspon a la grafia usada ací, encara és viva en la zona nord del valencià meridional» (Eugeni S. Reig, El valencià de sempre).

També: vaixell

Etimologia

Del llatí vascellum, diminutiu de vas, -is, ‘vas, recipient’. Vaixell en el sentit de ‘nau’ té aquest mateix origen etimològic, com també vaixella.

Usos

  • I el fill tornava: «Pare, tinc set!» I el pare a la seua marxa, com si no el sentira. Quan va arribar l’hora de pegar un mos, l’home va anar fins a una basseta, va arreplegar un poc d’aigua en un veixell de fang i li’l va dur al fill. El xaval va mirar aquella aigua i se’n va queixar: «Pare, no voldrà que bega d’esta aigua tèrbola?».

    Toni Cucarella, Els camps dels vençuts (Barcelona: Columna, 2002)
  • «Però on va aquesta pobra dama, ara que no queda oli?», es deia Dalmau tot intrigat. I amb gran sorpresa, va veure que s’acostava al safareig, setrill en mà, que treia un drapet blanc i que començava, tota abocada, a refregar-lo pel sòl de la bassa i a escórrer-lo gota a gota dins el setrill. Així tardà qui sap quant, però a la fi posà quatre dits d’oli en el veixell.

    Enric Valor, «L’amor de les tres taronges», dins Rondalles valencianes 6 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

Tema de la setmana

Recipients

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

catúfolgerro