galleda f

Definició

Recipient de forma cilíndrica o troncocònica invertida, una mica més ample de la boca que del fons i amb una nansa a la part de dalt per a poder-lo agafar, que s’usa generalment per a contenir o transportar líquids o també matèries sòlides.

Va omplir la galleda d’aigua neta per a fregar la cuina.

Sinònims: poal (usat sobretot en valencià), ferrada

ficar els peus a la galleda

Etimologia

Mot representat en gairebé totes les llengües romàniques i en altres, que suposen una base romànica antiga galleta, d’origen desconegut.

Usos

  • Fer un foradet a una canonada d’aigua i deixar que vagi caient una gota de tant en tant. Posar-hi una galleda fins que s’ompli i comptar el temps per galledes. Dir que vindré a la quarta galleda i quart, o que fa dues galledes que no dormo.

    Joan Barril i Joan Ollé, Bons propòsits (Barcelona: Ara Llibres, 2002), pàg. 109
  • Aleshores la senyora em va dir que hauria de pujar unes quantes galledes més d’aigua de pou, per acabar de rentar els plats, tot i que, a ella, li feia molta por l’aigua de pou, perquè sempre pensava que, una temporada o altra, hi havien tirat una persona perquè s’ofegués. Perquè corríem el perill que l’home de la companyia trigués dos o tres dies a venir i que no podíem pas estar tant de temps amb els plats bruts.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant (1962), cap. XIX

Tema de la setmana

Recipients

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

7 comentaris a “galleda”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ribellacatúfol