carraca f

Definició

1  Vehicle lent i atrotinat (col·loquial).

L’autocar era una carraca i vam trigar molt a arribar-hi.

2  Objecte atrotinat i inútil, andròmina.

Aquesta estufa és una carraca; l’haurem de canviar.

Etimologia

D’origen àrab, d’ètim no ben segur, probablement qarâqir, plural de qurqûra, ‘vaixell mercant’. Antigament una carraca era un vaixell de gran tonatge destinat a la càrrega i el transport de tropes.

Usos

  • En Màrius Carol i jo anàvem amb el Jaguar esportiu d’un amic i vam començar a parlar del 850, aquella carraca que Seat va fabricar als anys setanta. Billy Wilder deia que quan era petit i pobre el soroll de la cisterna del vàter de la pensió on vivia el feia somiar en les cascades del Niàgara, i que quan va ser ric i va anar al Niàgara, només va poder pensar en la cisterna del vàter de la pensió.

    El 850 va voler ser una versió sofisticada del 600, i la prova que de vegades l’evolució porta a l’atròfia és que, mentre que de 600 encara en corren, de 850 no se’n veu cap ni per miracle.

    Manuel Cuyàs, Enamorats de l’Audrey Hepburn. Notes de cada dia (Barcelona: Proa, 2015), pàg. 37
  • Per fer alguna cosa em fixo en els llumets que avisen que no es pot fumar. Al contrari dels que indiquen que el cinturó s’ha de cordar o es pot descordar, aquests estan encesos tota l’estona. Per què aquesta insistència? Si tothom sap que als avions no s’hi pot fumar des de molt abans del general antitabaquisme, per què els aparells voladors surten encara de fàbrica amb els llumets en comptes de resoldre la restricció amb un avís a l’entrada? Un dia vaig fer un viatge aeri per l’interior d’un país d’aquests que són una olla. Així que l’avió, una carraca, es va haver enlairat, els llumets es van apagar i tothom es va posar a fumar.

    Manuel Cuyàs, Enamorats de l’Audrey Hepburn (2015)

Tema de la setmana

En record de Manuel Cuyàs

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mistos Garibaldianar-se’n en orris