avellana f

Definició

Fruit de l’avellaner, format per una llavor envoltada d’una closca llenyosa.

Etimologia

Del llatí abellana, mateix significat, forma abreujada d’abellana nux, ‘nou d’Abel·la’, població de la Campània, on abundaven.

Usos

 •    —Treballes per als anglesos?
     —Treballem per a les forces democràtiques siguin d’on siguin. —Pausa eterna—: Treballem per als aliats, sí.
     L’Oriol es va apartar de la finestra i a les palpentes va trobar el pot de la fruita seca. En va treure un grapat d’avellanes antigues i tornà al costat del seu company.
     —Quan coneixeré l’Eliot?
     —Ja el coneixes.
     —Que ets tu? —Li va passar un grapadet d’avellanes.
     —No. Ets tu.
     L’Oriol es va quedar en blanc una estona llarga.
     —No és veritat: l’Eliot fa dos anys que actua.
     —Ets el tercer Eliot. Sempre, el nostre enllaç és Eliot.

  Jaume Cabré, Les veus del Pamano (Barcelona: Proa, 2005)
 • Hem d’esperar que et facis gran: alt com un campanar, forçut com un bou. Ara l’Angeleta anirà sola a aviar les vaques i tia ens portarà la berena allà les dotze. Sopes, un tros de pernil i enciam amanit. De la bóta encara no pots beure. Aigüeta. Mirarem si les nous es fan grosses, si creix el moll de les avellanes i després et faré un jaç a sota la nouera gran perquè dormis mentre mare acaba la feina. Pare vindrà més tard, em penso.

  Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els dos primers subscriptors que ens facin arribar la resposta correcta, guanyen un exemplar del llibre RodaMots, gentilesa d’Editorial Empúries. En sortejarem dos exemplars més entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. (I si no guanyeu el llibre, cap problema! A partir d’avui mateix el trobareu a totes les llibreries!) 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mandarinaametlla