algeps m

Definició

Sulfat de calci dihidratat, mineral que cristal·litza en el sistema monoclínic; guix. S’empra en la construcció i en escultura.

El mot algeps, d’origen àrab, és el generalment usat pels valencians per a denominar el que la llengua estàndard anomena guix.

Les expressions dormir més que l’algeps i dormir com l’algeps s’apliquen, respectivament, a qui dorm molt de temps i a qui dorm molt profundament.

Com pot ser que t’alces a les dotze si anit et vares gitar a les deu? Dorms més que l’algeps!

Etimologia

De l’àrab al-gebs, provinent del llatí gypsum, i aquest, del grec gýpsos, mateix significat. El mot guix té la mateixa arrel, tot i que és probable que pervingués també a través de l’àrab.

Usos

  • Els amics se’n fan càrrec, han vingut en solidària companyia al cementeri, han assistit a la missa en la capella de la Mare de Déu, i ara acaben de passar la vesprada passejant per aquest parc tan agradable, en uns minuts hauran mirat com els obrers tapen el nínxol amb rajoles i algeps, hauran resat un últim parenostre, i se’n tornaran conversant amigablement d’açò i d’allò i repetint una altra vegada així és la vida, ja se sap, ja ha acabat de patir.
       «No plorava ningú», va observar en veu baixa Matilde.
       «Tampoc no hem plorat nosaltres», va dir ell.

    Joan F. Mira, Purgatori (Barcelona: Proa, 2003), pàg. 286
  • Adolfet, quan va veure foscor i sentí silenci, va dir ben fluixet: «Déu i home» i es va tornar altra volta com era. S’enroscà amb precaució en el llit, per por de no despertar la fadrina aquella tan garrida i potser de son prim, i s’adormí com l’algeps.

    Enric Valor, «El gegant del Romaní», dins Rondalles valencianes 3 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 27

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Víctor Iñúrria, de València, que ens suggereix també alguns derivats com ara algepsaire (obrer que lluïx les parets amb algeps), algepseria (lloc on fabriquen o venen algeps), algepsó o algepsot (bocí d’algeps procedent d’un enderroc). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de bursadahipocaust