a lloure loc adv

Definició

En llibertat, lliurement, sense subjecció.

Les egües pasturaven a lloure per la prada.

«De bat a bat vols que obri les finestres? | I què en farem de tants ocells a lloure?», fan uns versos de Guillem d’Efak.

També: a son lloure

Etimologia

Locució adverbial balear, d’etimologia incerta, potser alteració de lleure per influx de la -u- en la -e-.

Usos

 • En Martí es va escapar: ja no aguantava més. Va fugir i va estar sis mesos a lloure; després d’haver estat a ca seva i després de veure com passava pena sa mare, se’n va tornar i va estar sis mesos a lloure. Sabia que el cercaven, que l’havien declarat desertor, sabia que si el trobaven no en sortiria gaire ben parat, i s’amagava. Fins que un dia també es va cansar d’amagar-se…

  Maria Antònia Oliver, L’illa i la dona (trenta-cinc anys de contes) (Barcelona: Edicions 62, 2003)
 • Només quan, ja negra nit, rodava la clau de casa seva i s’endinsava en la solitud plena de records, l’angúnia i l’enyorament el corprenien. I tornaven els remordiments. Llavors es permetia la llibertat de deixar a lloure els records, d’evocar-los, d’imaginar-se moments viscuts, de bastir-ne d’altres, de conversar amb na Guida, d’embadalir-se amb la seva imatge, de demanar-li perdó, de fer plans de vida amb ella i l’infant.

  Miquel Adrover, Els voltors (Argentona: Voliana, 2011), pàg. 136

Tema de la setmana

Locucions tretes del recull Dites.cat: locucions, frases fetes i refranys del català, de Víctor Pàmies (Barcelona: Barcanova, 2012). 

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “a lloure”

 1. Lourdes Gaspar Marques — Quartell (Camp de Morvedre)

  No havia sentit mai lexpressio a lloure. Magrada molt aquest diccionari i la paraula del dia. Al quedarme sense la tv3 ja no estudiava. Imagrada molt estudiar… gracies iperdo per no tindre paciencia de escriureho com cal.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de soca-rela tomballons