de soca-rel loc adv

Definició

1  Des de la base.

El vent ha arrencat un roure de soca-rel.

2  Del tot, completament.

Ma mare és alcoiana de soca-rel.

Vull solucionar aquest problema de soca-rel.

També: d’arrel

Etimologia

De soca (probablement d’un cèltic tsukka, corresponent al germànic stokk, ‘garrot’) i rel, contracció de raïl, ‘arrel’, del llatí radix, -icis, mateix significat, que donà raïu i, per ultracorrecció, raïl.

Usos

  • Al damunt d’aquest tapís, que als vídeos promocionals fa tot l’efecte d’una vall de verdor suïssa i d’exuberància tropical, hi creixerà de soca-rel un macrocomplex d’oci i de joc destinat a fer les delícies dels homo ludens de tot el món. Apuntin-ne la recepta: 32 casinos, 70 hotels, 200 restaurants, 500 botigues, un hipòdrom, uns quants camps de golf, cinc parcs temàtics (un dels quals dedicats a l’oci aquàtic), quatre aparcaments de grans dimensions, i, perquè no hi hagi cap dubte de quina mena de país hi posa els collons, una plaça de toros.

    Marta Rojals, «Facin joc» (VilaWeb, 20 de desembre del 2007)
  • El català, en el tema de la pastisseria, demostra una desmesura que l’empeny a saltar-se totes les normes del bon gust i la dietètica. Els rostres libidinosos que trobem amorrats a les vitrines d’aquests establiments farcits d’exhibicionisme ensucrat donen testimoni d’un país on els únics artistes seriosos són els pastissers, perquè, a més de mostrar les seves fantasies artesanes, els ciutadans en poden gaudir també mastegant-les, és a dir, fan un art digestiu i alimentari. Volen una simbiosi més perfecta per a un català de soca-rel?

    Albert Boadella, Memòries d’un bufó (Madrid: Espasa-Calpe, 2001), pàg. 36

Tema de la setmana

Locucions tretes del recull Dites.cat: locucions, frases fetes i refranys del català, de Víctor Pàmies (Barcelona: Barcanova, 2012). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a la percaça dea lloure