xop -a adj

Definició

Completament moll, amb els vestits amarats.

No dúiem paraigua i vam arribar a casa ben xops.

Les tovalloles encara són ben xopes.

Etimologia

De xopar, probablement del llatí vulgar exsuppare, derivat del llatí suppa, ‘sopa, pa mullat’. Més mots de la mateixa família són sopar, ressopó, xopinamullader’ i xipolleig.

Usos

 •    —Què, com va?
     Que com va, diu? He disparat l’automatisme dels tòpics: bé, molta feina, és un luxe estar-me aquí. Ell ha mirat el cel demanant-li una resposta.
     —Et ve de gust un arrosset amb verdures i bolets a casa? És hora de dinar i està a punt de ploure —m’ha proposat assenyalant amb la mà una cabaneta que m’havia passat per alt completament. I encara ha insistit—: Si no acceptes, no dubtis que acabaràs xopa.
     El tro que ha rebotat pels cingles de Pobleny m’ha acabat de convèncer.

  Carlota Gurt, Sola (Barcelona: Proa, 2021)
 • A la sala, el David seia a la gran butaca que hi havia al costat de la finestra. Estava tranquil, per fi havia fet fora tot el neguit que l’inquietava; va tenir la impressió que l’estança s’omplia d’una estranya xafogor estiuenca, una flaire dolça i enganxosa que a l’instant li va deixar la samarreta xopa i el front amarat.
     —No hi ha res a dir —va respondre quan ella exigia explicacions—. Tu tens raó, soc un covard! Em van fotre al carrer i no vaig tenir collons per dir-t’ho.

  Gisela Pou, Sense la mare (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Mots molls, xops, banyats

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amararaiguatge