moll -a adj

Definició

Impregnat d’aigua.

Havia plogut molt i la terra encara era molla. Tenir la roba, els peus, molls.

Etimologia

Del llatí mŏllis, ‘tou, flexible, suau’. Moll també té aquest sentit originari, ‘que cedeix fàcilment a la pressió, bla, tou’.

Usos

  • Li palpa la panxa.
       Ve de cara, diu. Els vedells venen de cames.
       La Blanca no crida, deixa de respirar, aferrada a la paret, i gemega de dintre, de molt endintre, molta estona, dolorosament, amb la cara tota molla i els cabells tots enganxats i les mans totes blanques d’arrapar-se a la pedra.
       La senyora la toca i la mira i li diu, estàs molt oberta i aviat veurem el caparró. La Blanca es posa de quatre grapes i respira. La dona ens diu, porteu més robes i més aigua.

    Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla (Barcelona: Anagrama, 2019)
  • Aquell dissabte de tardor els carrers de la ciutat eren molls de la pluja que havia persistit durant tota la nit i bona part del matí. Les fulles marrons, caigudes a doll de les fortes ventades, s’enganxaven a terra formant un llit espès i humit i també sobre el metall dels cotxes aparcats com si fossin cromos de paper.

    Tània Juste, Amor a l’art (Barcelona: Columna, 2021)

Tema de la setmana

Mots en remull (o a remulla)

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “moll -a”

  1. Maria Bruguera — Palafrugell

    Hi ha els “molls” de cuina, que són unes pinces.
    El “moll” i la “molla”, uns peixos molt apreciats.
    El “moll” de l’ós, el “moll” de l’embarcador, i a Palafrugell pleguem per moll quan s’ha de cessar una activitat a causa d’un imprevist…

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

com una sopabanyar