a remulla loc adv

Definició

Dins de l’aigua o d’un altre líquid.

Posa els cigrons a remulla i demà els courem.

Etimologia

De remullar, de mullar, del llatí vulgar mŏllĭare, ‘estovar’.

Usos

 • La tia Agnamaria era tia meua de debò —i si ho dic així és perquè, al poble, a totes les dones se’ls deia ties, a les velles malgrat que fossen fadrines i a les casades malgrat que fossen joves—. Era baixeta i rodona sense ser grossa. Diu que havia estat molt bonica, i ara tenia la cara de la mateixa color dels cigrons, però dels cigrons quan encara no els han posats les dones a remulla per tal d’amanir el putxero de Nadal o el putxero de malalt. I el nas de la tia Agnamaria i la boqueta també eren de cigró.

  Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976), pàg. 101
 • I els homes cercadors d’herbes remeieres amunt i avall amb el cabàs i el falconet i l’aixadeta, i en haver arreplegat la collita per vendre-la sempre es quedaven uns grapats, perquè amb el poliol i la saullà farien tassetes d’herbes, la pebrella serviria per a perfumar les olives que dormien sobre llits de sal dins de les gerres, i el timó i la sàlvia i la camamirla posats a remulla en aiguardent convertien aquesta beguda en altra més bona que es deia Herbero.

  Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya, pàg. 190

Tema de la setmana

Carmelina Sánchez-Cutillas

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “a remulla”

 1. marcel juanchich — REYNES

  A Illa de Tet, la meva mare, la Lucie Mulceu parlava de “posar la roba a mullega” dins el llexiu, antes de rentar-la.
  Ho deia també per desamargar les olives verdes que collia a les “orgues” d’ Illa

  Respon
 2. Jesús Bernat Agut — Almassora

  Bon dia,
  Dues cosetes sobre ‘remulla’, ben viu a la Plana. D’una banda l’homofonia almassorina amb ‘ramulla’, rama petita “Replegar i cremar la remulla del taronger”. Pel que fa al sentit recte de remullar també trobaria en ‘amarar’ un sinònim. A Almassora s’emprava per a posar a remulla el cànem abans de picar-lo, “amarar el cànem”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

carrabinerparotet